Ekonomi

Türk müteahhitler 2 ayda 2 milyar dolarlık iş aldı

Yurtdışı müteahhitlik sektörü, yılın değerli projelerini yurt dışından üstlenmeye devam ediyor. Ticaret Bakanlığı verilerine göre yurt dışı müteahhitlik dairesi, 1972’den Şubat ayı sonuna kadar 133 ülkede 474,5 milyar dolar değerinde 11.662 proje üstlendi. Sektör, hedef ülkelerdeki önemli siyasi istikrarsızlığa, döngüsel sorunlara ve Kovid-19 salgınının etkilerine rağmen 2020’de 16,2 milyar dolar değerinde 371 iş aldı. 2021 yılında salgının dünya ekonomisi üzerindeki olumsuz etkisinin azalmasına paralel olarak Türk firmalarının yurt dışında üstlendiği projelerin toplam maliyeti 30,7 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde üstlenilen proje sayısı ise 443 olarak kaydedildi. Yurtdışı müteahhitlik sektörü, son bir yılı küresel ekonomik sorunların ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nın gölgesinde geçirdi. Sektörün bu dönemde üstlendiği proje sayısı 481 olup, toplam proje maliyeti yaklaşık 18,7 milyar ABD dolarıdır. Son bir yılda üstlenilen projelerin ortalama maliyeti ise 39 milyon 45 bin dolar olarak hesaplandı. Bölüm, bu yılın ilk iki aylık döneminde 26 proje üstlendi.

Bu dönemde üstlenilen projelerin maliyeti ise 1 milyar 850 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Yılın ilk iki ayında üstlenilen projelerin ortalama maliyeti 71,1 milyon dolar olarak hesaplandı.

Rusya ve Türkmenistan ilk ikide

1972’den bu yana müteahhitlik firmalarının yurt dışında üstlendikleri projelerin dağılımında Rusya yüzde 20,6’lık payla ilk sırada yer aldı. Söz konusu ülkede bugüne kadar yaklaşık 98 milyar dolarlık proje hayata geçirildi. Rusya’yı yüzde 10,7’lik payla Türkmenistan izledi. Bu ülkede üstlenilen projelerin tutarı 50,8 milyar doları buldu. Irak, yüzde 7 hisse ve üstlenilen 33 milyar dolarlık proje ile üçüncü sırada yer aldı. Bu ülkeleri Libya ve Kazakistan izledi. Müteahhitlik sektörünün daha fazla pay almak için odaklandığı Suudi Arabistan pazarı da yüzde 5,2’lik pay ve 24,8 milyar dolarlık proje bedeli ile bu ülkelerden sonra öne çıktı. Bugüne kadar en çok proje üstlenilen alanlara bakıldığında konut projelerinin yüzde 14’lük payla ilk sırada yer aldığı görüldü. Konut projelerinin maliyeti ise 66.6 milyar dolardı. Konut projelerini yüzde 13,4’lük pay ve 63,8 milyar dolarlık proje bedeli ile otoyol, tünel ve köprüler izledi. Yurtdışında üstlenilen işlerde ise enerji sektörü yüzde 8,3’lük pay ile üçüncü sırada yer aldı. Bu şubenin bugüne kadar üstlendiği proje tutarı 39.3 dolara ulaştı. Türk müteahhitleri yurt dışında bugüne kadar 34,7 milyar dolarlık ticaret merkezi ve 30,5 milyar dolarlık havalimanı projesi üstlendi.

Firma sayısında Çin’den sonra ikinci sıradayız.

ENR dergisinin geçtiğimiz yıl üstlendiği uluslararası projelerin toplam bedeli üzerinden yıllık olarak belirlediği dünyanın en büyük 250 müteahhitlik şirketini gösteren listede Türkiye, 2003 yılında sadece 8 müteahhitlik firması ile yer alırken, 42 müteahhitlik firmasıyla yer aldı. Derginin 2022 sayısında bu şirketlerden 8’i listedeki ilk 100 şirket arasında orta sıralarda yer alırken, 2 Türk şirketi ilk 50’ye girdi. Türkiye, şirket sayısı sıralamasında Çin’in ardından ikinci sırada yer alıyor. liste.

haber-yayladagi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu