prof. Bulut: Doğada kuduz aşısı yemle yapılıyor
TEKİRDAĞ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Zoonotik Hastalıklar Kuduz Alt Küme Bilim Kurulu Üyesi Prof. vahşi yemle yapılır.
NKÜ Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Zoonoz Hastalıklar Kuduz Alt Grubu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hakan Bulut, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye’nin insan vakalarının az olduğu bir ülke olduğunu söyledi. kuduz bildirilmiştir. Türkiye’de 20 yıllık kuduz verilerine göre yılda 2 vaka bildirildiğini söyleyen Bulut, “Ancak 2021’de 3 vaka bildirildi ve 2022 için, yani bu yıl için şimdiye kadar bildirilen vaka sayısı 1. tüm bu bilgilere baktığımızda kuduz riskinin arttığını söylemek doğru ama bu noktada kuduz-risk-temas olaylarıyla hastaneye başvurularda artış olduğunu belirtmemiz gerekiyor. 150 bin başvuru şüpheli kuduz vakası ile ilgiliydi, 2017’den sonra bu sayı 220 bin ve ortalama vakaya çıktı. Hem Sağlık Bakanlığı hem de Tarım ve Orman Bakanlığı bu konuda ciddi araştırmalar yapıyor ve kurduğumuz zoonoz komisyonu İki bakanlık bu konuyu detaylı bir şekilde inceliyor” dedi.
“BAŞVURU SAHİPLERİ KAMUYU BİLİNÇ GÖSTERİYOR” Kuduz vakalarındaki artışın birinci sebebinin, vatandaşların bilinçlenmesi nedeniyle şüpheli durumlarda sağlık kuruluşlarına giden kişi sayısındaki artış olduğunu söyleyen Bulut, “Bu iyi bir gelişme. gelişme.bir başka ihtimal de sokak hayvanları ile ilgili temasların artması.bunun olacağı konusunda ikinci bir ihtimalden bahsetmemiz gerekebilir.temas veya temas olsa bile tedavisi mümkün olan bir hastalıktır, bu bizim büyük şansımız Kısa sürede hastaneye başvurulduğunda aşı ve hiperimmün serumla tedavi edilebiliyor.Dolayısıyla bu bilinç kendi bakanlıklarında hatta şu an bulunduğumuz kurulda var.Sosyalizmin temel çalışmalarından biri. bilinç, toplumsal bilincin yaratılmasıdır, şu anda üst düzeydedir. Ancak yine de ara sıra istenmeyen olaylar olmaktadır.” “BAKANLIK CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPIYOR” Kuduz konusunda çok ciddi araştırmalar yapıldığını ve bu yönde adımlar atıldığını belirten Bulut, “Gelecekte özellikle hayvan refahı ve sağlığı açısından daha büyük sorunlar yaşamamak adına özellikle sahipsiz hayvanlarda üreme kontrolü ve aşılama bir çoğu yapılıyor ama bunun daha da geliştirilmesi ve acil eylem planı yapılması gerektiği aşikar bu bağlamda ayrılmanın gerçekçi olmayacağı kanaatindeyim acil eylem planının tek başına belediyelere veya tek bir bakanlığa yürütülmesi hatta bakanın yürütmesini beklemek.Bu konuda kurullar gerekli raporları hazırlar ve çalışmalarını yürütür.”
“Ancak kısa süreliğine aşı temininde sıkıntılar olabiliyor. Bununla ilgili özellikle bu süreçte yaşanan zulümleri de biliyoruz. Ancak daha çıkmadan mutlaka aşıları yapılıyor. Bunu çok iyi biliyoruz. .Buradaki asıl sorun, bakanlığın sokak hayvanları ve hayvanlardan kaynaklanan kuduz açısından çok önemli çalışmalar yapmasıdır.Örneğin 2019 yılında kuduz aşısı 1999 yılından beri yemlerle vahşi ortamda yapılmaktadır.Bu neden değerlidir?Kuduz virüsler yabandan gelir, genellikle oradaki tilki ve çakallarla birlikte kırsal kesime gelir.Sadece köpek değil, sığır, koyun, tilki ve çakal gibi çiftlik hayvanları ve özellikle beslenemeyen köpeklerle bu tür temaslar olabilir. be.bakanlık bu temasların önlenmesi veya kesilmesi veya bu oranların düşürülmesi için çok önemli bir faz programı yürütüyor.yemler doğaya bırakılmış ve bu durumda önemli sonuçlar elde edilmiştir.yani bütün bunlar önemli bir biçimde planlanmış ve üzerinde çalışılmış bahislerdir.”