Polis Akademisi Başkanı Çolak’tan ‘yeni güvenlik tehditleri’ uyarısı
Polis Akademisi Lideri Prof. Dr. Yılmaz Çolak, klasik tehditlerin yanı sıra yeni nesil terör faaliyetleri, doğal afetler, küresel sağlık, sistematik olmayan göç, mülteci krizleri, iklim değişikliği ve daha birçok konuyu güvenlik tehdidi olarak ele almanın bir zorunluluk haline geldiğini belirtti. .
Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Polis Akademisi’nin 7. Uluslararası Güvenlik Sempozyumu 4 Aralık’a kadar Antalya’da yapılacak. Çok sayıda akademisyen ve güvenlik uzmanının katıldığı sempozyumda; Uluslararası siyaset, güvenlik ve yeni tehditler, uluslararası düzen arayışları ve jeopolitik dönüşüm, uluslararası terörizmle mücadelede stratejik yaklaşımlar, değişen güvenlik gündemi ve yeni tehditler, iletişim-teknoloji ve güvenlik ana başlıkları altında sunumlar yapılmaktadır. Sempozyumun açılışında konuşan Polis Akademisi Başkanı Yılmaz Çolak, 21. yüzyılın ilk yarısında küresel siyasette yaşanan gelişmeler ile karşı karşıya kalınan sert siyasi, askeri ve sosyolojik değişikliklerin, güvenlik tehditlerini teorik ve pratik yönleriyle yeniden ele almayı gerekli kıldığını kaydetti. boyutlar. Çolak, güvenlik tehditlerinin sürekli değişen gündemi ve doğası gereği geçmişte devlet merkezli ve klasik bir bakış açısıyla ele alınan güvenlik tehdidi konusunun artık insani, sosyal, ekonomik, çevresel boyutlarıyla değerlendirilmeye başlandığını söyledi. ve 21. yüzyılda kültürel yönler. Çolak, “Bunun sonucunda güvenlik kavramının hem devletlerin karar alma düzeyinde hem de akademik alanda referans nesnesi durağan olmaktan çıktı.”
KÜRESELLEŞME ETKİSİ Yeni koşulların güvenlik kavramının ve gündeminin derinleşmesine ve genişlemesine neden olduğunu belirten Yılmaz Çolak, “Dolayısıyla geleneksel tehditlerin yanı sıra yeni nesil terör faaliyetleri, doğal afetler, küresel sağlık, düzensiz göç, mülteci krizleri, iklim değişikliği ve daha birçok konu güvenlik tehdidi kapsamına giriyor. Uluslararası güvenlik gündemindeki tüm bu gelişmelerden devletlerin ulusal güvenlik stratejileri ve güvenlik politikaları da etkilendi. bugün devletlerin temel güvenlik öncelikleri. Küreselleşmenin getirdiği fırsatların yanı sıra yeni güvenlik tehditleri de ortaya çıkıyor. Uluslararası terörizm, sınır ötesi örgütlü hatalar ve etnik, dini ve kültürel çatışmalar gibi yeni tehditlerin devlet ve toplumların yaşamı için doğrudan hayati risk oluşturduğunu belirten Çolak, “Teknolojinin kaçınılmaz gelişimi, iletişimin giderek çeşitlenmesi araçları ve dijitalleşmenin yaygınlaşması, geleneksel ve yeni medyada güvenlik risklerini daha görünür hale getirmektedir.Öyle ki post-truth çağında gerçek ve yanlış bilgi arasındaki çizgi giderek ortadan kalkmakta ve dezenformasyon tehlikesi yaygınlaşmaktadır. kitle iletişim sektörleri, bu alana yönelik özel güvenlik önlemlerinin geliştirilmesini zorunlu hale getiriyor.” dedi Yılmaz Çolak. Bugün bunlarla yakından ilişkili olan ekonomi ve güç güvenliği konularının insan hayatı ve toplumlar için geçmişe oranla daha değerli hale geldiğine dikkati çeken Bakan, şunları kaydetti: “Hızla küreselleşen dünyada güvenlik tehditlerinin hibrit hali dünya tehdit ve riskleri zamandan ve mekandan bağımsız hale getirmiştir.. Öyle ki, kimyasal, biyolojik ve nükleer kitle imha silahlarının yaygınlaşmasındaki artışın yanı sıra, savaşların doğasında ve jeopolitiğinde dönüşümler yaşanmaktadır. Yüzyılda değişen uluslararası güvenlik tehditlerinin gündeminin ve kapsamının konunun uzmanlarınca detaylı ve sürekli olarak yeniden ele alınması gerektiğini söyleyen Çolak, Polis Akademisi olarak her yıl düzenlediğimiz uluslararası güvenlik sempozyumumuzun ana temasını yeni güvenlik tehditleri olarak belirledik. 21. yüzyılın ilk yarısı.